Mitt äventyr på en olivgård i Grekland! – Del 9

DEL 9

Dagboksanteckningar från söndag 20/11-2011 – Oliverna pressas!

Söndag morgon och jag vaknar upp av kyrkklockorna som slår. Jag kollar på klockan och den är 07:00, härligt 45 minuter kvar tills jag behöver gå upp för jobb. När kyrkklockan slår 08.30 knackar Adonia på vår ytterdörr och säger att mannen som vi ska arbeta med idag är här. Takis, som han kallas, är en släkting till familjen.

Naturen doftar underbart i morgonsolen när vi åker i pickupen till olivfältet. Olivlunden består av en hönsgård med massor av hönor som kacklar, en skällande hund och två jamande katter, plus en massa olivträd då … Idag fick vi plocka oliver på ett annat sätt. I onsdags när vi plockade oliver så var det på gammalt traditionellt sätt. Idag var det på ett mer modernt sätt. Vi lade ut de två näten under trädet som vanligt men sedan hade man en lång elektrisk sak, med två kulor med taggar längs ut, som roterade. Den ser ut som en grästrimmer ungefär. Han kopplade den till kompressorn, sedan höll man den mot trädet och när kulorna roterade så slog de små pinnarna av oliverna utan att du behövde slå själv. Han förklarar också att på detta sättet så skadas trädet inte lika mycket. Grenarna som sågades ner, drog vi över en maskin med mjuka roterande pinnar som slog av alla oliver. Väldigt smart måste jag säga. Det gick fort och var väldigt mycket enklare än att stå och slå på grenarna. Det är första gången vi arbetar med honom och jag känner att mitt typiska svenska prestationskrav hänger över mig och det lägger han märke till. Han kommer fram till oss där vi svettiga sliter i solen med alla grenar och säger åt oss att ta en paus. ”Drick lite vatten, ta någon frukt, känn inte att ni måste vara så duktiga och slita så mycket inför mig. Vi är människor, inga slavar”, säger han och skrattar.
Vi diskuterar sedan skillnaden mellan Sverige och Grekland. Vi pratar om mycket och han säger så många bra saker som jag håller med honom om. Han säger bland annat att Grekland är det land i Europa som har mest regler, men det är bara det att greker inte gillar att bli tillsagda vad de ska göra så det är ingen som följer reglerna. Han säger till sist:
”Det viktigaste bland lagar och icke lagar är ändå att aldrig göra något för någon som du själv inte är okej med. Självrespekt. Om du inte känner dig bekväm med något du gör för någon annan, då ska du inte göra det. Du måste respektera dig själv och vad du känner.”

När jag väl sitter i pickupen på väg hem och jag tittar ut genom fönstret på alla olivträd som susar förbi utanför så konstaterar jag, efter en förmiddagsjobb med Takis och efter många diskussioner om allt mellan himmel och jord, att han är en klok man …

Vi fick sedan ledigt på dagen efter plockningen, så då blev det bakning för vår del. Tekakor och Nutella-cookies.

Vid fem-tiden kom Takis igen och hämtade upp oss, för då skulle vi få se hur oliverna vi hade plockat blev till olja!

Följ bildtexterna under bilderna för att se alla stegen i processen.

P1030401

Dagens skörd som ska pressas, alltid samma dag!

P1030390

Här åker alla oliverna ner för rensning

P1030391

Oliverna åker upp på bandet och separeras från blad

P1030393

Här tvättas oliverna

P1030394

Här mosas oliverna, ingen god doft när man stoppar ner näsan där vill jag lova …

P1030396

Oliv-juicen och olivmassan har separerats

P1030400

Oliv-juicen värms så att vattnet avdunstar och kvar är oljan. Normalt är att man värmer oljan till ca 27 grader, men ”Corone oliveoil” har lyckats vid så låg temperatur som 12 grader!

P1030395

Efter en timma var allt klart och vi åker hem med olivoljan!

 Takis, som vi hade spenderat dagen med pratade bra engelska och berättade att han och Adonias son, Pandelis, har startat ett företag som heter Corone oliveoil och har etablerat sig i bland annat Kanada, Tyskland, Holland och Luxemburg. Varje år skickar man in lite av sin olivolja för att den ska testas och betygsättas efter kvalité. För något år sedan fick de pris för Europas bästa olivolja och har också fått pris för Messiniens bästa olivolja. Jag frågar nyfiket hur man gör för att lyckas med sin olja, vad faktorerna är till hur bra kvalitén blir? Han säger att det finns många faktorer. Det viktigaste är klimatet och jorden som trädet växer i. Runt omkring Koroni är jorden väldigt bra för olivträd. Men det har också att göra med hur mycket regn och sol trädet får, för det är då som själva juicen går från trädet ut till oliverna. Han tillägger att det är mycket människan kan påverka, men vi kan inte påverka vädret. Och det är nog bra det, naturen vet bäst själv och att den får sköta sig själv är trots allt bäst. Även om skörden kan slå fel ibland, säger han med ett leende.

Denna dagen har varit väldigt lärorik och jag börjar trivas i Koroni! Det tar några dagar innan man kan ställa om sig till det här stillsamma livet i en liten sömnig grekisk by. Men när du väl börjar uppskatta det och se de fina sakerna så börjar du trivas. Att sitta på terrassen och njuta av solen och plocka en vindruva från vindruvsrankan över dig, medan man lyssnar till någon som spelar grekisk musik på högsta volym några hus bort, det är annorlunda men väldigt mysigt …

Fortsättning följer …

Annonser
Categories: Grekland, Resa | Etiketter: , , , , , | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: