Mitt äventyr på en olivgård i Grekland! – Del 5

DEL 5

Dagboksanteckningar – tisdag 15/11-2011 – Ankommen till Koroni.

Bakom mig lämnade jag kalla Larissa. Hamnade i Aten efter en lång tågresa, mötte upp Sandra på flygplatsen, drack Cosmopolitan på en måndagskväll på en bar i Aten med Sandra och några kompisar, sedan blev det pizza och kortspel hela natten. Fem personer hopträngda i en liten lägenhet. Cirka 3 timmars sömn och sedan iväg för att hinna med bussen till Koroni. Det var en trött och grinig Elin som stackars Sandra fick stå ut med, men efter frukost i magen och lite sömn på bussen så kändes allt bättre.

Lämnade det höstlika Aten med dess gula löv och duggregn, ju mer söder ut vi kom, desto grönare blev naturen. Bougavillan och andra vackra blommor blommar för fullt. Palmer klär gatan och apelsinträden bär frukt. Grönt gräs, gröna träd, liv. Inget gult, inget brunt, inget dött.
Vi snirklar oss ner med bussen längs de branta bergskanterna när en otrolig utsikt uppenbarar sig. En bädd av grönt silver breder ut sig i dalen mellan de massiva bergen. Tusentals olivträd skimrar i solen, det är då jag vet att nu är vi här. Kalamata – olivernas stad.
Vi kör med bussen på smala kringliga små gator genom små byar. Gatan kantas av vita stenhus där blommor klänger intensivt på husfasaderna. Det känns att vi har lämnat Aten. Vi har lämnat det moderna, hektiska storstads-livet bakom oss och kommit några berg bort. Här lunkar livet på, lugnt och sakta, man tar det lite som det kommer. Man stannar mitt i vägen för att utbyta några ord med kvinnan som är ute och vattnar sina blommor eller man sitter på cafeterian och samtalar medan man smuttar på en frappe.

När vi äntligen får en hint av Koroni från bussfönstret så hör jag hur både jag och Sandra häftigt drar in luft utan att säga något. Det var ”breath taking”, bokstavligen. Det var precis lika vackert på bilderna som i verkligheten, om inte bättre. Vi kommer in på en otroligt smal gata där det precis är så att inte bussens backspeglar drar i husväggarna. Bougavillan klänger på husväggarna och i de terrakottafärgade krukorna står pelargoner på varje trappsteg upp till den blå dörren. Alla hus är genuint vita med blå fönsterluckor. Bussen stannar till slut nere på det lilla torget, som omges av ett litet bageri, ett konditori, en liten mataffär, fruktaffär, polisstation, sjukhus, tandläkare, postkontor och små caféer. Allt som en liten by behöver. Allt är i minatyr, så sött och smått. När vi kliver av bussen dras blickarna åt oss ganska fort, på vintern sticker vi ut i ett samhälle där alla känner varandra. Det svenska paret som hjälpt mig att ordna att resan blev av möter upp oss vi bussen och visar sig vara jätte trevliga! De visade oss vägen till den grekiska kvinnan A och hennes son P hus, som bara ligger några hundra meter från där bussen hade stannat. Underbara människor, fulla av ödmjukhet och vänlighet. När jag tänker på det nu så kunde vi inte hittat bättre människor …

När jag ser huset vi ska bo i, som ligger i samma hus som kvinnans, så tror jag inte mina ögon. Ska vi bo här?! Var min första tanke. Det var precis lika vackert och genuint grekiskt som alla andra hus i byn. Vitt stenhus med blå dörrar och fönsterluckor. Utanför dörrarna täcks infarten av ett tak av vindruvsrankor med stora klasar av vindruvor som hänger ner. Vid ingången till huset står ett apelsinträd med bärande frukt och i rabatten blommor det vackra blommor. Det är så otroligt vackert och perfekt! Det här är allt annat än Sverige i november …

Vi lägger in väskorna och får rundvisning i den ganska stora lägenheten. När dubbeldörrarna från vårt sovrummet öppnas upp mot den högt belägna terrassen så häpnads jag. Från den stora terrassen kan du se ut över Peloponnesos kust där den möter det klarblå havet. Det var bara en sådan där utsikt som inte går att beskriva, inte ens på fotografi är den rättvis! Sedan bjudes det på mat, dolmades, som består av ris inlindat i kol, stekt fetaost, bröd med egengjord olivolja och pastigio (nästan som lasagne). Vi får tidigt reda på att till maten serveras alltid egengjort vin varje dag. Vi fick också testa deras nyplockade oliver. Under måltiden ramlar det in gäst efter gäst. Kvinna i huset, sonen, det svenska paret, svägerskan, en barnvakt och lilla barnbarnet som är en otroligt liten charmig flicka med mörka, bruna ögon och små bruna lockar i håret. Under middagen pratades en blandning mellan svenska, engelska och grekiska och jag förvånas över hur mycket jag faktiskt förstår när de pratar på grekiska.

Efter en trevlig middag blev det lite rundvandring i byn för att lokalisera sig. Lite smått bortkommen gick jag och Sandra sedan ner till byns caféer och letade efter ett café med wi-fi för att koppla upp våra datorer på för att få lite kontakt med omvärlden. Lyckligtvis hittade vi ett mysigt café precis vid havet som vi nu fastnat på. Under kvällen har de ramlat in människa efter människa i och med att musiken har höjts och belysningen släckts ner. Vi sitter nu här, lyssnar på musik som kommer från högtalarna, njuter av god kaka, dricker kaffe och skriver på våra laptops. Folk runt omkring har slutat bry sig om att stirra på oss längre efter att vi bara varit helt fokuserade på våra datorer som två nördar. Varför har jag en känsla av att vi kommer hamna här varje kväll?

Fortsättning följer …

P1020904

Den vackra utsikten från vår terrass

P1020898

Vår lägenhet

P1020893P1020895

 

 

Annonser
Categories: Grekland, Resa, Resa | Etiketter: , , , , , | 3 kommentarer

Inläggsnavigering

3 thoughts on “Mitt äventyr på en olivgård i Grekland! – Del 5

  1. Låter så underbart mysigt du skriver så berättande 😉

    Gillad av 1 person

  2. Fina bilder och levandegjord beskrivning.
    Skulle inte alls ha något emot att bo i den där lägenheten.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: