Saganakai

En av den första rätterna jag vill ha när jag kommer till Grekland är saganaki! Den här underbart goda friterade osten är en av mina favorit-smårätter i Grekland! Ordet saganaki betyder liten stekpanna på grekiska.

Jag tycker den kan vara lite svår att få till själv, för ofta åker paneringen av, men får pröva sig fram. I Grekland finns osten även färdigpanerad. Men man känner verkligen skillnad på saganakin på olika ställen i Grekland, vissa är inte alls lika goda som på andra ställen, så det tåls att prova på olika ställen.

Saganaki ska göras på osten kefalotyri som finns att köpa i grekiska livsmedelsaffärer. Den får inte vara för tjock när man ska fritera, ca 1 cm max är en bra tjocklek. Till paneringen behöver man mjöl och svartpeppar som man blandar. Skölj osten i lite kallt vatten och vänd sedan osten i mjölblandningen. Häll olja i en stekpanna så att hela botten täcks eller häll olja i en stor kastrull så att den når ca 2,5 cm på kanten. Värm oljan tills den nästan börjar ryka och stek eller fritera osten tills den blir gyllenbrun (det är inte gott om den är hård i mitten!).

Jag brukar fritera den med panering, en del brukar bara steka den i stekpannan precis som den är. Det är en smaksak som man kan prova sig fram till. Pressa mycket citron över innan servering. Osten är inte god kall, så den ska ätas direkt efter tillagning!

Kali orexi!

DSC_1070

Annonser
Categories: Grekland, Mat | Etiketter: , , , | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: