Längtan efter att komma hem

Min förälskelse i Grekland finns alltid där och jag påminns konstant om den. Men vissa tider på året blir längtan efter Grekland och längtan efter min dröm starkare. Som den här tiden på året. Januari, februari och mars. Tre månader som i mina ögon är hemska… Det är kalla, mörka och så är det långt kvar till sommaren. Det är tre månader som brukar kännas som en hel evighet. Det är väl mörkret som är det jobbigaste, avsaknaden av solens varma strålar mot ens hud. D-vitamin ruset som man vill känna i sin kropp. Värmen som tinar upp minsta lilla del av kroppen och man fylls av värme och energi. När värmen börjar hitta tillbaka till oss i Norden och när dagarna blir allt längre och ljusare så är det som om alla människor börjar vakna till liv och kikar ut ur sitt lilla ide. Man får en helt annan energi att göra saker och man börjar umgås utomhus. Restaurangserveringarna fylls på med människor som vill njuta av solen och man blir mer spontan under sommaren, jag undrar hur det kommer sig? Är det kanske så att det helt enkelt är lättare att leva i ett varmt klimat?

Jag har en grekisk själ instängd i en svensk kropp. Längtan efter min själs hemland på jorden blir ibland enorm, nästan jobbigt. Jag försöker sysselsätta mig med att plugga grekiska, lyssna på grekisk radio, måla mina stolar blå, laga grekisk mat, skriva om Grekland, ja jag gör mycket för att försöka håller ner den enorma längtan. Men ibland hjälper inte ens det. Det är som att ständigt längta hem. Under mina senaste år har jag bara kunnat åka till Grekland under 2 veckor på ett år, på grund av jobb och ekonomin. Det innebär att under resterande 50 veckor har jag hemlängtan… Jag älskar massa människor runt omkring mig i Sverige som jag inte kan vara utan, så är det. Men min själs längtan efter att komma hem kommer ändå alltid finnas där, så är det.

En tanke som slagit mig är, vad skillnaden är på att tänka mycket på framtiden, som inte anses bra för mindfulness där man alltid ska leva i nuet, och att ha drömmar? Jag längtar och ägnar mycket tid åt mina drömmar, är det då fel? Är det att inte leva i nuet? Eller kan man göra både och? Både leva i nuet att ta vara på dagen och ha drömmar om framtiden? Jag tror, eller snarare, hoppas det sistnämnda …  Min dröm om att komma hem till Grekland har funnits hos mig sedan jag var 13 år gammal. Det är mer än tio år sedan. Någon skrattade en gång och trodde det var en ”grej” jag hade för en stund, att hela den där Greklands”grejen” som jag hade, snart skulle gå över. Men jag visste hela tiden som 13 år gammal, att en sådan här stark kärlek och dröm kan inte gå över. Den kan bara bli starkare för varje dag, precis som den också blivit. Jag har lärt mig väldigt mycket på dessa tio år, både roliga och tråkiga händelser och upplevelser som har kastat omkull mig, berikat mig, som har fått mig att växa och att utvecklats som människa. Mycket har hänt, men min dröm och längtan efter att komma hem växer sig bara starkare för var dag.

Idag delar jag med mig av en skön, avslappnande, instrumental grekisk sång som jag brukar lyssna på och när jag skriver och vill inspireras. Den finns även på Spotify för er som gillar den.

/Ελενη

Categories: Grekland, Musik, Skriva | Etiketter: , , | 6 kommentarer

Inläggsnavigering

6 thoughts on “Längtan efter att komma hem

 1. Att drömma ÄR för mig ett sätt att ta vara på nuet. Det berikar nuet, gör mig glad och förväntansfull. Många påstår till och med att det är dagdrömmen och tillåtelsen till den som formar och avgör självaste livet. Att däremot oroa mig för morgondagen försöker jag däremot att arbeta bort, i det finns raka motsatsen till mindfullness. Drömmar om Grekland i januari kan sätta färg och värme inuti hur frusen man än måste vara på utsidan. Så dröm på bara!

  Gillad av 1 person

 2. Johanna

  Godmorgon Elin

  Klart att du ska drömma och längta. Det finns ju inget bättre ❤
  Kjam

  Gillad av 1 person

 3. Meli

  Hej Eleni! Blev jätteglad när jag hittade din blogg idag och ser att någon lider av samma hemlängta som jag. Jag är en tjej som kommer från Kreta men flyttade till Sverige för några år sen. Väntar på sommaren tills jag får åka hem igen! Jag tänkte fråga dig lite om grekiska produkter, vet du om man kan köpa det på nätet och få det hemskickat om man inte bor i Stockholm? Har fortfarande dåligt koll på det där men är sjukt sugen på grekisk honung (svensk honung är äckligt…) och tahini 🙂 Lycka till med skrivandet och bloggen, χαιρετήσματα 🙂

  Gillad av 1 person

  • Hej! Vad kul med din kommentar! Vad roligt med en likasinnad! Det vore jätte kul att få prata mer med dig! Och jagkan tipsa dig lite om grekiska produkter 🙂 Jag skickar ett mejl till dig (som du skrev från när du kommenterade här), som jag hoppas kommer fram till dig! 🙂
   Mvh Elin

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: