2016 – startar året med vegetarisk paj!

Gott nytt år alla läsare! Denna tid, i början på året, för mina tankar till hälsa och välbefinnande.

Så här efter nyår brukar det nämligen vara fullt på alla träningsanläggningar med människor som har en massa nyårslöften om att nu, detta året så ska jag bannemig vara redo för beachen i juni och de där extra kilona ska vara väck. Men som varje år så brukar det lugna ner sig redan i slutet av februari och träningspassen får allt glesare med deltagare.

Nej, det är onödigt att ha löften som man inte kommer att hålla, då blir man bara besviken och då blir hela den där träningsgrejen bara ett tvång och inget kul alls…

Jag har faktiskt satt upp ett mer rimligt löfte för mig själv, nämligen att tänka på vad man stoppar i sig. Inte att äta fettsnålt eller att gå på någon av de där tusen olika dieterna, nej inte så. Utan mitt löfte är mer att tänka på vad det är i maten du äter. Om man kan så ska man försöka laga allt man äter mer från grunden, vilket egentligen är helt självklart men kanske inte idag i vårt samhälle. Kanske har vi varken tid eller råd att laga maten helt och hållet från grunden? Man jobbar heltid, ska hinna med sina hobbys, träning, hämta barnen kanske och sen ska man ställa sig och baka bröd? Nej det kanske man inte alltid har tid till i vårt samhälle idag men det man kan och hinner kan man faktiskt göra, för sin egen skull. Hur mycket vet vi egentligen om alla olika tillsatser och E-nummer som vår mat är fyllda med? Och vad vet vi om hur det påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande? Kanske det visar sig om tjugo, trettio år? Jag tror i alla fall att det ”naturliga” är bättre för oss människor än krossade insekter och slakteriavfall som bara är några av de saker som en del mat innehåller. Om det är något man ska ta hand om med sig själv så är det verkligen att ta en titt på vad vi EGENTLIGEN stoppar i oss tror jag…

Jag som är demi-vegetarian (demi-vegetarian betyder att man inte äter kött och fågel men man äter fisk och skaldjur), är faktiskt väldigt lättad över att inte längre behöva tänka på allt vad ”denniskorv” innehåller och var i världen köttet kommer från och hur mycket antibiotika-rester det finns i köttet… Visst finns det starka bekämpningsmedel på de frukter och grönsaker vi äter, men i den mån plånboken tillåter kan vi faktiskt välja ekologiskt och närodlat.

Så idag känner jag mig inspirerad och vill dela med mig av en vegetarisk paj som inte bara innehåller massor av nyttigheter utan den är också underbart saftig och god!

Elenis saftiga vegetariska paj

Pajdeg:

  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 äggula
  • 3 msk kallt vattem

Fyllning:

  • 1 broccoli bukett
  • 8 st färska champinjoner
  • 10 små bitar fetaost
  • 8 st cocktailtomater
  • 200 g färsk spenat

Äggstanning:

  • 3 ägg
  • 2,5 dl vispgrädde (ingen matlagningsgrädde)
  • 150 g riven ost (tex gratängost)
  • salt (ganska mycket)
  • peppar
  • oregano eller annan krydda man tycker om

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda ihop degen (i matberedare är superenkelt) och tryck ut i formen.
  3. Förgrädda ca 10 min.
  4. Fräs den färska spenaten med lite olja och salt i en stekpanna en kort stund (går bra att lägga spenaten direkt i pajskalet med).
  5. Fyll pajskalet med spenaten, skivade champinjoner, små broccolibuketter (man kan låta de ligga i lite kokat vatten innan så mjuknar de lite) och delade tomater.
  6. Vispa ihop ägg och grädde och blanda i kryddorna och osten. Häll stanningen över grönsakerna i pajskalet. 
  7. Grädda mitt i ugnen i 225 grader 30-35 min.

Kali orexi!

/Eleni

DSC_1053DSC_1056DSC_1070DSC_1071

Annonser
Categories: Mat, Recept | Etiketter: , , , , , | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: